Masarykova univerzita v Brně

Žerotínovo nám. 9

601 77 Brno

http://www.muni.cz

Tisková zpráva 14.4.2004

 

Masarykova univerzita připravuje zahájení výstavby Univerzitního kampusu MU v Bohunicích

 

 

Masarykova univerzita učinila významný posun v přípravě zahájení výstavby nového univerzitního kampusu v Brně-Bohunicích budovaného v sousedství Fakultní nemocnice Bohunice pro Lékařskou fakultu, Fakultu sportovních studií a část  Přírodovědecké fakulty.

 

 

 

 

Dne 22.3. 2004 vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy souhlas se zadáním druhé části veřejné obchodní soutěže na generálního dodavatele výstavby první části univerzitního kampusu – Integrovaných laboratoří biomedicínských technologií (ILBIT) představující první čtyři pavilony nového kampusu. Budované laboratoře jsou určeny zejména pro vědecko-výzkumnou činnost Přírodovědecké a Lékařské fakulty. Obchodní soutěže se zúčastní pět stavebních společností, které se kvalifikovaly v první fází veřejné obchodní soutěže, tzv. předkvalifikaci:  

  • IMOS Brno, a. s.

  • Metrostav, a. s., Praha

  • Skanska, a. s., Praha

  • UNISTAV, a. s., Brno

  • ŽS Brno, a. s., společně s OBRASCON HUARTE, S. A., Madrid

 

Pro první etapu výstavy nového vysokoškolského areálu již Masarykova univerzita má územní rozhodnutí i stavební povolení. Staveniště je připraveno k předání vybranému dodavateli. Vlastní veřejná soutěž na generálního dodavatele stavby proběhne v souladu s harmonogramem v prvních týdnech měsíce května a podpis smlouvy se očekává nejpozději v druhé polovině června. Vlastní stavba ILBIT pak bude v souladu s harmonogramem zahájena do konce června 2004. Stavba bude ukončena do 12 měsíců od jejího zahájení v červnu 2005.

 

Paralelně probíhá územní řízení na celou zbývající část vysokoškolského areálu – Akademického výukového a výzkumného areálu (AVVA). Během měsíce března byla dokončena jednání mezi Masarykovou univerzitou, investorem a současně uživatelem areálu a generálním projektantem, společnosti A PLUS o konečné prostorové dispozici nově budovaného kampusu.

 

Územní rozhodnutí, jehož získání je plánováno do konce měsíce května, umožní zahájit stavebnní řízení a přípravu výstavby druhé etapy, tzv. Modré etapy výstavby v sousedství ILBIT. Modrá etapa představuje výstavbu dalších šesti pavilonů, informačního centra a inženýrských sítí. Získání stavebního povolení je v souladu s harmonogramem plánováno na podzim letošního roku a očekávané zahájení výstavby druhé etapy pak na jaře 2005.

 

V současné době probíhají jednání s Magistrátem města Brna o zajištění dopravní obslužnosti areálu včetně jednání o budování technické infrastruktury (komunikace, vodovody, kanalizace, veřejné osvětlení), které jsou financovány z příspěvku města Brna ve výši 300 mil. Kč. Manažerem projektu je mezinárodní společnost Bovis Lend Lease.

 

Podrobnější informace o projektu včetně informací o průběhu obchodní veřejné soutěže na generální dodávku ILBIT naleznete na www.kampus-brno.cz.

  

 

 

Nový univerzitní kampus Masarykovy univerzity v Brně ožívá  

Dne 9. března 2004 proběhlo slavnostní otevření nově zrekonstruovaného objektu Morfologického centra dislokovaného v rozvojovém území Masarykovy univerzity v Brně Bohunicích. Objekt, jehož rekonstrukce si vyžádala 170 mil. Kč byl předán do užívání Lékařské fakulty MU. V nově rekonstruované budově bude umístěna část ústavů Lekařské fakulty Masarykovy univerzity dnes lokalizovaných v areálu Lékařské fakulty na Joštově ulici 10. Objekt je jedním z integrovaných objektů budovaného univerzitního kampusu Masarykovy univerzity..

 

 

 

 

 

Masarykova univerzita úspěšně pokračuje v rekonstrukcích svého kampusu v centru Brna

Rekonstrukce areálu Přírodovědecké fakulty na Kotlářské

První etapa rekonstrukce

Masarykova univerzita ukončila první etapu rekonstrukce objektů Přírodovědecké fakulty v areálu Kotlářská 2. Předmětem rekonstrukce byly první dva historické objekty areálu SO 02 a budovy SO 03 v celkové hodnotě 35 mil. Kč. Kolaudace obou prvních rekonstruovaných budov proběhla v únoru 2004 a dnes již tyto dva objekty opět slouží výukové a vědecko-výzkumné činnosti Přírodovědecké fakulty. Slavnostní otevření nově zrekonstruovaných objektů spojené s prezentací výstavby univerzitního kampusu Masarykovy univerzity proběhne dne 11. 5. 2004.

  

 

Druhá etapa rekonstrukce

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo 23. 3. 2004 souhlas se zadáním veřejné obchodní soutěže na druhou etapu rekonstrukce areálu Přírodovědecké fakulty, v rámci níž bude rekonstruována většina stávajících budov v areálu (mimo skleníků botanické zahrady). Současně bude v tomto areálu vybudováno nové informační centrum na základě vítězného projektu nedávno ukončené architektonické soutěže. Informační centrum bude sloužit mimo jiné také jako fakultní knihovna. Veřejná obchodní soutěž bude vyhlášena do poloviny dubna 2004. Předpokládané zahájení rekonstrukcí se plánuje dle harmonogramu v letních měsících 2004.

Rekonstrukce vyvolá potřebu redislokace podstatné Přírodovědecké fakulty. Tato počítá částečně již s nově budovanými objekty ILBIT (integrovaných biomedicínských laboratoří) v bohunickém kampusu.

Rekonstrukce budovy pro Fakultu sociálních studií bude o půl roku zkrácena

Masarykova univerzita úspěšně pokračuje v rekonstrukci objektu dnešní Lékařské fakulty na Joštově 10. Rekonstrukce budovy byla původně plánována po etapách se zachováním provozu v části budovy. Protože se však podařilo vyřešit redislokaci Lékařské fakulty v celém rozsahu částečně do objektu Morfologického centra v areálu nově budovaného kampusu v Bohunicích a do objektu bývalé transfuzní stanice Tomešova díky spolupráci s Fakultní nemocnicí Bohunice, došlo k dohodě s dodavatelem stavby, ŽS Brno, o zkrácení termínu dokončení rekonstrukce o takřka sedm měsíců. Rekonstrukce budovy tak bude dokončena v květnu 2005. Jedná se o kompletní rekonstrukci a modernizaci památkově chráněné budovy.

 

 

Pro rekonstrukci je použita klasická stavební technologie odsouhlasená na Památkovým ústavem. Zajímavým řešením bude přestřešení dvora ocelovou konstrukcí, které umožní využití dvorního traktu budovy. Celková hodnota investice je investice 200 mil. Kč.

Po rekonstrukci bude budova sloužit pro výukové a pracovní prostory Fakulty sociálních studií, která se po ukončení rekonstrukce do objektu přestěhuje z dnešních objektů na ulici Gorkého a Jaselské.

Masarykova univerzita ukončila rekonstrukce v areálu Fakulty informatiky na Botanické ulici

Masarykova univerzita úspěšně dokončila rekonstrukci a modernizaci poslucháren Fakulty informatiky na ulici Botanické 68a. V rámci rekonstrukce byla zřízena nová posluchárna s kapacitou 180 studentů a modernizovány dvě stávající posluchárny. Klimatizované posluchárny nyní umožňují vedení moderní výuky s využitím audiovizuálních a informačních technologií včetně možností technologie videkonferencí. Rekonstrukční práce byly ukončeny v únoru 2004. Posluchárny v celkovém objemu rekonstrukcí ve výši 29 mil. Kč byly slavnostně otevřeny a předány do užívání Fakulty informatiky v únoru 2004.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt:

Ing. Ladislav Janíček, Ph.D., MBA

kvestor

Masarykova univerzita v Brně

Žerotínovo nám. 9, 601 77 Brno

tel. 54949 1002,

e-mail: janicek@rect.muni.cz